Vruchtbaarheid en acupunctuur

Gezien vanuit de acupunctuur kent het lichaam drie energiecentra (dantians): in de (onder-)buik, de borst en het hoofd. Het onderste centrum vormt de basis van onze energiehuishouding en huist ook de energie die gaat over vruchtbaarheid en voortplanting. De belangrijkste organen in dit centrum zijn de baarmoeder en eierstokken bij de vrouw en de testikels bij de man. Het middelste centrum, met het hart als belangrijkste orgaan, is het reservoir voor mentale en emotionele energie. Het bovenste centrum, in het hoofd, vormt het spirituele aspect van de mens.

Verminderde vruchtbaarheid

Bij verminderde vruchtbaarheid is er vaak sprake van vastzittende energie in de buik (onderste energiereservoir). Bij vrouwen komt dit o.a. tot uiting in klachten m.b.t. de menstruatiecyclus (pijnklachten, onregelmatige cyclus, stolsels in het menstruatiebloed). De vastzittende energie in de buik vloeit doorgaans voort uit verminderde doorstroming tussen middelste en onderste energiecentrum ofwel een blokkade in het onderste energiecentrum zelf.

Acupunctuur helpt om deze vastzittende energie weer in beweging te brengen. In twee tot drie maanden kan er verandering komen in de menstruatieklachten. Dit draagt bij aan de vruchtbaarheid, het is dan makkelijker om in verwachting te raken en te blijven.

Consult acupunctuur i.v.m. vruchtbaarheid

Verminderde vruchtbaarheid heeft vaak een diepere wortel en kan doorwerken in verschillende aspecten van je leven. Zodoende besteed ik bij het eerste consult, een intake-gesprek, niet alleen aandacht aan aspecten van je vruchtbaarheid en eventuele klachten, maar ook aan je levenssituatie en levensgeschiedenis. Soms is het beter om bij het eerste consult al acupunctuur te doen, bijvoorbeeld wanneer je heel erg gespannen bent. In het tweede consult vervolgen we dan de intake.

Vervolgconsulten bestaan uit acupunctuur en bieden ruimte om stil te staan bij veranderingen die plaatsvinden. Ook is er de gelegenheid om stil te staan bij vragen als: hoe is het om (nog) niet in verwachting te zijn, hoe is het voor je om een miskraam (of miskramen) gehad te hebben. Aandacht te besteden aan dit soort vragen biedt meer ruimte voor je hart. Zo kan er op termijn naast jouw kinderwens weer meer ruimte ontstaan voor andere dingen.

Afspraak maken voor acupunctuur

Momenteel start ik geen nieuwe behandelingen meer met mensen die een medisch traject bewandelen om zwanger te raken. Wel kun je terecht voor een goede voorbereiding op natuurlijk zwanger worden of cyclusregulatie.

Wanneer je een afspraak wilt maken voor acupunctuur kunt je contact met mij opnemen:

telefoon: 06 - 1394 8774
email: praktijk@lingshu.nl

Gedurende een consult kan mijn telefoon niet altijd aannemen, maar wanneer je je naam en telefoonnummer inspreekt op mijn voicemail bel ik zo spoedig mogelijk terug.